All seasons spinning
Image default
Gezondheid

Hardlopen en knieklachten: feiten en fabels

Veel mensen denken dat hardlopen slecht is voor de knieën, maar is dat echt zo? In dit artikel gaan we dieper in op deze veelgestelde vraag en geven we antwoord op de vraag of hardlopen daadwerkelijk schadelijk is voor de knieën.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat hardlopen op zichzelf niet slecht is voor de knieën. Het kan zelfs bijdragen aan het versterken van de spieren en botten in de benen en het verbeteren van de algehele gezondheid. Echter, als je regelmatig last hebt van knieklachten tijdens of na het hardlopen, dan kan het zijn dat er sprake is van een onderliggende blessure of overbelasting.

Om knieklachten te voorkomen is het daarom belangrijk om de juiste schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden aan de voeten en enkels, en om een goede looptechniek te hanteren. Daarnaast is het belangrijk om de trainingsintensiteit en -duur geleidelijk op te bouwen, en voldoende rust te nemen om het lichaam te laten herstellen.

Als je last hebt van knieklachten tijdens of na het hardlopen, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Deze kan een grondig onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de klachten te achterhalen en een behandeling op maat bieden om de klachten te verminderen.

In conclusie, hardlopen op zichzelf is niet slecht voor de knieën, maar overbelasting of een onderliggende blessure kan wel leiden tot knieklachten. Door de juiste voorbereiding en looptechniek te hanteren, en voldoende rust te nemen, kan hardlopen bijdragen aan een gezond lichaam. Bij klachten is het echter belangrijk om contact op te nemen met een fysiotherapeut om verdere blessures te voorkomen. Bij Fysio Xtra helpen we u graag!

https://fysioxtra.nl/hardlopen-is-slecht-voor-je-knieen/