All seasons spinning
Image default
Gezondheid

Last van hangende oogleden: wat kan de oorzaak zijn?

Vermoeide ogen omdat je last hebt van hangende oogleden is voor veel mensen een groot probleem. Als hangende oogleden als hinderlijk worden ervaren, zijn ze in de meeste gevallen hooguit een esthetische tekortkoming – slechts zelden een medisch probleem. 

Wat als je last hebt van hangende oogleden?

Last van hangende oogleden treedt op wanneer er sprake is van een hangend bovenooglid waarbij het beweegbare ooglid volledig of bijna volledig bedekt wordt door het bovenooglid wanneer het oog open is. Het verdwijnt onder uitpuilend weefsel of hangende huid. Hangende oogleden kunnen deze oorzaken hebben:

  • Natuurlijke veroudering van de huid: hangende oogleden ontstaan meestal op latere leeftijd. De reden hiervoor is een gebrek aan elastine en collageen. Dit leidt tot verlies van elasticiteit in het bindweefsel en verslapping van de huid.

  • Genetische aanleg: Vaak zijn hangende oogleden genetisch bepaald en verschijnen ze niet alleen op oudere leeftijd. In dit geval, puilt het toegenomen weefsel het bovenste ooglid uit. Dit leidt ertoe dat de ooglidplooi en het beweegbare ooglid worden bedekt.

  • Verschil met ptosis: Hangende oogleden zijn niet te verwarren met de zogenaamde ptosis, een inzakking van het bovenste ooglid. Visueel heeft het hangen van het bovenste ooglid vaak tot gevolg dat het beweegbare ooglid gaat hangen. In dit geval is een aangeboren of verworven spierzwakte verantwoordelijk voor het hangende ooglid. Dit kan een permanent of kort hangend ooglid veroorzaken.

Vermoeide ogen? Dit kan vele redenen hebben

Hangende oogleden kunnen inderdaad voor een vermoeide blik zorgen. Maar slechte hangende oogleden zijn niet altijd de schuld van alles. Vermoeide ogen kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals slaaptekort of overbelasting door langdurig werken aan een computerscherm.

Esthetische fout of medisch probleem?

Hangende oogleden doen de ogen meestal iets kleiner lijken – maar dit is meestal geen medisch probleem. Het is alleen een medisch probleem als het hangende ooglid zo uitgesproken is dat het gezichtsveld wordt beperkt. Je kunt dan een operatie ondergaan om het ooglid strakker te maken – het beste is een specialist om advies te vragen.

Als je minder uitgesproken hangende oogleden hebt, hoef je wellicht niet onder het mes. Met een paar trucjes kun je je hangende huid helpen om er op zijn best uit te zien. Wallen zijn vaak de oorzaak van hangende oogleden. Ook hiervoor kun je een paar dingen doen om jezelf te helpen tot een eventuele ingreep kan plaatsvinden. 

Belangrijk om weten

Het natuurlijke verouderingsproces van de huid kan niet volledig worden gestopt. Maar met een paar tips en trucs kunt je het verslappen van de huid vertragen. Het is daarom het beste om zo vroeg mogelijk te beginnen met het tegengaan van hangende oogleden.

Wat helpt tegen hangende oogleden?

Dagelijkse verzorging van de tere huid rond de ogen met een speciaal samengestelde oogcrème is essentieel om de elasticiteit van je huid te bevorderen. Huismiddeltjes zoals zwarte thee of komkommer helpen om wallen te verminderen en het huidoppervlak strakker te maken – waardoor de hangende oogleden verminderen. Ondersteun je spieren en bindweefsel met regelmatige oefeningen en massages.

De dunne huid rond de ogen heeft veel aandacht en voldoende verzorging nodig. Optimale hydratatie is belangrijk om droogtelijntjes te voorkomen en de huid elastisch te houden. Je kunt wallen en donkere kringen ook tegengaan met crèmes. Dit zorgt voor een fris uiterlijk.

Gebruik een oogcrème met verstevigende ingrediënten. Dit zal de huidverslapping vertragen en hangende oogleden voorkomen.

Formules met hyaluron en collageen stimuleren je huidcellen en helpen ze zo te regenereren. Het resultaat: je huid ziet er strakker en frisser uit.

Maak oogverzorging deel van je dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine. Alleen door regelmatig gebruik kan het zijn werking ontplooien.