All seasons spinning
Image default
Aanbiedingen

Het verschil tussen groene, zwarte en witte thee in een notendop

Het verschil tussen groene, zwarte en witte thee in een notendop

Thee is in vele verschillende smaken en smaakcombinaties te verkrijgen. Van rooibos tot sterrenmunt en van earl grey tot chai thee. Al deze theesoorten worden gemaakt op basis van groene, zwarte of witte thee. Van deze drie basis theesoorten, worden groene en zwarte thee het meest gedronken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen groene, zwarte en witte thee? We leggen het u graag uit in deze blog!

 

Hoe wordt groene thee gemaakt?

Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. De Camellia sinensis staat ook wel beter bekend als de ‘theeplant’. Voor het maken van groene thee wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van ongefermenteerde bladeren van de theeplant. Omdat de bladeren hierbij intact blijven, blijft hun groene kleur behouden en kleurt de thee ook groenig. Groene thee bevat veel catechinen, een antioxidant die gelinkt wordt aan verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderde kans op hart- en vaatziekten en kanker. 

 

Hoe wordt zwarte thee gemaakt?

Ook zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant. Het verschil met groene thee is het gegeven dat de bladeren voor zwarte thee gefermenteerd worden. Dit doet men door de blaadjes te pletten waardoor de oxidatie in gang wordt gezet. Nadat de blaadjes volledig zijn gefermenteerd, hebben ze een sterkere smaak en geven ze bovendien een donkere kleur aan de thee. Daarnaast zorgt de oxidatie voor een hoger cafeïnegehalte. Daar waar een gemiddeld kopje groene thee van 125 milliliter zo’n 20 milligram cafeïne bevat, zit er in zo’n zelfde kopje zwarte thee ongeveer 30 milligram cafeïne. Hoewel zwarte thee wat minder catechinen bevat, is het wel rijk aan flavonoïden. Ook dit is een antioxidant die goed is voor onze gezondheid.

 

Hoe wordt witte thee gemaakt?

Tot slot witte thee. Witte thee is wat in de minderheid. Het wordt gemaakt van de knoppen en jonge blaadjes van, u raadt het al, de theeplant. Om witte thee te maken, moeten de blaadjes vroeg worden geoogst, wanneer ze nog niet helemaal open zijn. Ook worden de blaadjes niet gefermenteerd. Zo ontstaat er een zeer lichte thee met een subtiele smaak.

Wilt u graag verse thee kopen? Kijk dan zeker eens in de webshop van Fleur de Café. Naast verse thee, kunt u hier overigens ook uw koffie online bestellen. Ontdek zelf het complete aanbod via bovenstaande link.

 

https://www.fleurdecafe.nl/