All seasons spinning
Image default
Bedrijven

Vragen over LED rail, de LED rail spot of andere leds? Ledonline.nl beantwoordt ze!

Vragen over LED rail, de LED rail spot of andere leds? Ledonline.nl beantwoordt ze!

Op licht moet je niet bezuinigen. Niet als het om industriële lampen gaat en ook niet wat ledlampen voor thuis betreft. Te weinig licht is slecht voor je ogen. Te veel licht zorgt voor overprikkeling, hoofdpijn en irritatie. Het gaat erom dat je voor een bepaalde ruimte die ene lamp kiest die precies de juiste hoeveelheid licht geeft. Dus wat meer bij secuur handwerk en iets minder in bijvoorbeeld een cadeau- of kledingwinkel. Over winkels gesproken, het is heel belangrijk dat winkellampen een hoge kleurechtheid hebben. Deze eigenschap wordt uitgedrukt in een CRI-getal. CRI staat voor Color Rendering Index. Als we de waarde opzoeken op Wikipedia krijgen we een aantal grafieken te zien met op de horizontale as de wavelength en op de verticale as de relative spectral power van bepaalde lampen:

  • de spectrale emissie van een lagedruk natriumlamp met een CRI-waarde van 0;
  • de spectrale emissie van een hogedruk natriumlamp met een CRI-waarde van 22;
  • de spectrale emissie van een fluorescentielamp met een CRI-waarde van 82;
  • de spectrale emissie van een metaalhalide lamp met een CRI-waarde van 85;
  • de spectrale emissie van een halogeenlamp met een CRI-waarde van 100.

Gloeilampen hebben de hoogste CRI-waarde, namelijk 100. Concreet betekent dit dat de lamp kleuren net zo goed weergeeft als de referentiebron oftewel zonlicht.

Lampen met een hoog CRI-getal zijn, we gaven het hierboven al aan, bij sommige beroepen een must. Schilders hebben dit soort lampen nodig. Een horlogemaker, edelsmid en iemand die printplaatjes repareert ook. Voor thuis kunnen we dit soort lampen ook aanbevelen. Zo is het bijvoorbeeld erg fijn om de levensechte kleuren te zien van het voedsel dat je eet en de dranken die je drinkt. Het UGR getal (Unified Glare Rating) is ook iets om op te letten als je nieuwe lampen koopt. UGR zegt iets over de mate van verblinding / lichthinder; hoe lager de rating hoe beter de lamp. Lumen zegt iets over de hoeveelheid licht. Het verschilt van geval tot geval wat een goede Lumen-waarde is.

https://ledonline.nl/

Related posts

Blokhut maken zonder fouten

Schakel een audiovisueel bedrijf in

Creëer een stijlvolle bar bij jou thuis