All seasons spinning
Image default
Aanbiedingen

Zo schrijf je een goed voorwoord voor je scriptie

Het voorwoord van je scriptie is een belangrijk onderdeel dat niet over het hoofd mag worden gezien. Het geeft je de kans om je werk aan de lezer voor te stellen en context te geven voor wat komen gaat. Heb je eigenlijk nog geen idee hoe je zo’n voorwoord nu aanpakt? Dan is het goed om je hier tijdig in te verdiepen, zodat je de tijd hebt om het te schrijven en te herschrijven. Hier geven we een aantal tips over hoe je een goed voorwoord voor je scriptie schrijft. 

Stel jezelf voor

Het eerste wat je moet doen als je een voorwoord schrijft, is jezelf voorstellen. Dit is je kans om de lezer te vertellen wie je bent en waarom je deze scriptie schrijft. Je moet ook kort uitleggen wat het onderwerp van je onderzoek is en waarom het belangrijk is. Ga in op de relevantie en zorg ervoor dat het vraagstuk duidelijk wordt. 

Bedankjes

In de volgende stap is het belangrijk om alle personen en instellingen te bedanken die bij jouw onderzoek betrokken waren en je hebben geholpen. Dit is je kans om je waardering voor hun steun te tonen. Dit kunnen bijvoorbeeld je begeleiders vanuit de onderwijsinstelling zijn, maar ook je stagebegeleider en afstudeerbedrijf. Ook familie en vrienden die veel voor je hebben betekend kunnen op deze plaats worden bedankt. 

Voorbeeld

Hieronder volgt een voorbeeld voor de opbouw van een voorwoord: 

Voor u ligt mijn bachelorscriptie, waarmee ik mijn 3-jarige Bachelor aan de [onderwijsinstelling] wil afronden. Ik ben […]. Voor mijn onderzoek heb ik […] onderzocht. Dit ter aanleiding van […]. Mijn onderzoek is relevant, omdat […]. Tijdens het afstuderen heb ik veel geleerd, zoals […]. Ook heb ik nieuwe vaardigheden ontwikkeld: […]. Graag wil ik de volgende mensen voor hun steun tijdens deze intensieve, maar leerzame periode bedanken: […]. 

Uiteraard is het altijd belangrijk om niet zomaar letterlijk iets over te nemen, maar om er je eigen draai aan te geven, zodat jouw voorwoord ook daadwerkelijk bij jouw scriptie past. Maar dit voorbeeld zal je zeker op weg kunnen helpen! Het voorwoord scriptie is namelijk het eerste wat mensen zullen zien en geeft een eerste indruk. Daarom moet hier zeker voldoende aandacht aan worden gegeven.

https://www.topscriptie.nl/