All seasons spinning
Image default
Woning en Tuin

Twee keer een houten vloer van eiken

Er zijn verschillende soorten houten vloeren met elk hun eigen kenmerken. Zaken waar u aan moet denken zijn onder andere vloerverwarming en eventuele onderburen. De eerste keuze die u moet maken is echter de soort hout. Er zijn veel soorten hout met binnen elk soort hout veel variaties in onder meer kleur. Hieronder vindt u wat meer informatie over eiken vloeren en dan met name over vloeren van massief hout en lamelparket.

Kiezen voor de soort eiken vloer

Als u nog niet precies weet welke soort eiken vloer u moet kiezen, is het verstandig om eerst een paar vragen te beantwoorden:

  • Welke ondervloer ligt er?
  • Wat is uw budget?
  • Kiest u voor massief hout of lamelparket?
  • Wilt u vloerverwarming aan laten leggen?
  • Heeft u onderburen?

Door uw antwoorden kan de keuze voor de soort eiken vloer eenvoudiger zijn. Met name de ondervloer en het aanleggen van vloerverwarming zijn belangrijke vragen. Zo is bijvoorbeeld vloerverwarming niet onder alle soorten eiken vloeren mogelijk.

De eiken vloer van massief hout

Een eiken vloer van massief hout ziet er zeer fraai uit maar er zijn een paar aandachtspunten. Zo “werkt” het hout en kan een massief houten vloer op allerlei manieren scheef- of kromtrekken. Verder is een eiken vloer van massief hout niet geschikt voor vochtige ruimtes of op vloerverwarming. Dit komt omdat hout een natuurproduct is dat reageert op luchtvochtigheid. Vocht kan ervoor zorgen dat de houten vloer vervormt en door de warmte van vloerverwarming kan de eiken vloer uitdrogen en kromtrekken.
Waar u daarnaast rekening mee moet houden is dat er bij een vloer van massief hout vaak een wat langere levertijd is. Dit komt omdat het zagen en drogen van het hout op bestelling gebeurt.

De eiken vloer van lamelparket

Als antwoord op deze werking van massief hout is lamelparket ontwikkeld. Met deze nieuwe techniek is de werking van het hout enorm verminderd. Daarbij zijn deze type vloeren goedkoper dan de massieve variant. Met een eiken vloer van lamelparket kiest u voor een soort vloer met veel mogelijkheden die in diverse prijsklassen beschikbaar is.

Een ander woord voor lamelparket is ook wel duoplank, multiplank of meerlaagsparket. Lamelparket wordt opgebouwd uit meerdere houtlagen. Het hout dat gebruikt wordt, bepaalt de levensduur en de kwaliteit.

 

Related posts

Een eiken vloer: een aanwinst in uw huis

Planten op uw dak is een vak apart!

Kies voor een stijlvolle dakkapel met een schuin dak van dakpannen of riet