All seasons spinning
Image default
Meubels

Welk type twijfelaar past bij mij?

Het fenomeen ‘twijfelaar’ is in Nederland een bekend begrip. Het is het ideale bed voor mensen die een eenpersoonsbed te klein vinden, maar een tweepersoonsbed te groot. De twijfelaar biedt een perfecte tussenoplossing door qua afmetingen tussen de andere bedden in te zitten. Ook onder twijfelaars zijn er verschillende soorten, de vraag is nu welke het beste bij jou past.

Welke breedte

Een twijfelaar bed kenmerkt zich met zijn middelmaat in breedte, maar ook de twijfelaar heeft verschil in breedte. Verschillende bedrijven geven de term twijfelaar allemaal hun eigen breedte. Deze verschilt vanaf ongeveer 120cm tot 140cm. De breedte waar jij het meeste voordeel uit haalt, ligt aan je persoonlijke situatie. Als je vaak samen met iemand in het bed wil slapen, is het comfortabeler om te gaan voor de 140cm brede twijfelaar. Als je vaak in je eentje slaapt of niet erg veel ruimte in je kamer hebt, zijn de 120x200cm bedden de betere keuze. Met een bed van 120cm breed ervaar je de extra ruimte in je bed ten opzichte van een eenpersoonsbed, zonder dat de ruimte in je kamer er zwaar onder moet lijden.

Soort bodem

Ook voor twijfelaars bestaan verschillende soorten bodems. De bodems waaruit je kan kiezen zijn voornamelijk lattenbodems, spiraalbodems en de boxspring. Elk type bodem heeft zo zijn eigen voordelen. Voor een twijfelaar heb je veelal een lattenbodem van 120×200 nodig.

De lattenbodem is bijvoorbeeld aan de goedkopere kant. De lattenbodem zal je matras ook schoner houden, omdat er veel ruimte voor luchten is tussen de latten. De lattenbodems hebben ook een aantal nadelen. Zo kunnen de latten nog wel eens gaan kraken, wat geen wenselijk geluid is. Bij goedkopere lattenbodems kunnen de latten breken. De latten van een lattenbodem staan ook een klein beetje bol, wat voor sommige mensen als onaangenaam ervaren kan worden.

Voordelen die bij een boxspring bodem ervaren kunnen worden zijn als volgt: ze zijn kinderproof (omdat de bodem niet kan breken wanneer kinderen erop springen), ze maken geen vervelende geluiden en ze zijn erg dik, waardoor je hoger ligt. Nadelen van een boxspring is dat de prijs een stuk hoger ligt dan die van lattenbodems. Een boxspring is erg stofgevoelig en ze matrassen kunnen er erg slecht in ademen.

De voordelen van een spriraalbodem zijn onder andere dat het de beste ventilatie biedt voor het matras, ze een lange levensduur hebben en dat ze makkelijk verstelbaar zijn. Een nadeel van een spiraalbodem kan zijn dat het niet het optimale comfort voor het slapen geeft, omdat het weinig ondersteuning biedt.

Soort materiaal

Het materiaal waarvan het bed is gemaakt, speelt ook nog een belangrijke rol in de aankoop. Twijfelaar bedden komen in diverse soorten en kleuren hout, maar ze zijn ook verkrijgbaar van metaal of stof. Belangrijk is natuurlijk dat het bed goed in je kamer staat en past bij het andere meubilair. De stoffen bedden kunnen zorgen voor een comfortabele, stevige rugleuning. Een metalen bed kan de kamer een stoere industriële look geven. Hout komt in veel kleuren, dus hier kan je erg veel mee variëren. Het houten bed is goed isolerend en vochtregulerend en wordt niet gauw warm of koud, wat op warme zomerdagen of koude winterdag van pas komt.