All seasons spinning
Image default
Woning en Tuin

Voordelen en nadelen van eikenhout

Eiken is een populaire meubeloptie, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe het in huis functioneert. Door naar de voor- en nadelen van het hout te kijken, krijgt u een beter idee of het de beste optie is voor uw meubelbehoeften.

Bekijk deze voordelen van eikenhouten meubelen:

 • Slijtvast. Eiken meubelen zijn zeer hard, wat betekent dat ze zeer veerkrachtig zijn en lang meegaan. Meubelen gemaakt van eikenhout zullen minder snel tekenen van slijtage of schade vertonen. Dit is een groot voordeel voor actieve gezinnen, vooral voor stukken die de hele tijd worden gebruikt, zoals eetkamersets.
 • Veelzijdig gebruik. Eikenhout is geschikt voor bijna elke meubeltoepassing. Hoewel de hardheid het iets moeilijker maakt om mee te werken dan zachtere houtsoorten, is eikenhout sterk genoeg om te worden gebruikt in zitmeubelen, tafels, bedden en andere meubelstukken. U kunt eiken stukken kiezen voor elke kamer en voor elk doel om een gecoördineerde look te creëren, terwijl u weet dat het hout sterk genoeg is voor al die verschillende meubelstukken.
 • Veelzijdige uitstraling. Eikenhout wordt gebruikt voor meubelen in bijna elke stijl. De kleur en nerf maken het een veelzijdige houtsoort die in bijna elke omgeving past, van modern tot rustiek.
 • Tijdloos design. Het gebruik van eikenhout in meubels is niets nieuws, en de trend zal ook niet veranderen. Dat betekent dat het kiezen van een eiken meubelstuk iets is dat met je meegroeit als je stijl verandert. De tijdloze uitstraling van eikenhout maakt het een solide keuze voor elke meubeltoepassing.
 • Investeringsstuk. Meubelen gemaakt van eikenhout kunnen tientallen jaren meegaan. Veel eiken meubelen worden van generatie op generatie doorgegeven omdat ze zo sterk en duurzaam zijn.
 • Onderscheidende nerf. Eikenhout heeft een zeer kenmerkende golvende nerf die het een unieke uitstraling geeft. Eiken wordt beschouwd als een zeer mooie houtsoort voor meubels. Het ziet er prachtig uit met een eenvoudige blanke laklaag.
 • Weerstand tegen kromtrekken. Eiken meubelen kunnen na verloop van tijd niet kromtrekken, wat bijdraagt aan hun lange levensduur. Het eikenhout is zo gezaagd dat het niet verder kromtrekt.
 • Weinig onderhoud. Door zijn veerkrachtige karakter en duurzaamheid zijn eiken meubelen zeer onderhoudsarm. Het moet af en toe worden schoongemaakt en gepoetst, maar het behoudt zijn mooie uiterlijk zonder dat u er veel zorg aan hoeft te besteden.
 • Gemakkelijk verkrijgbaar. U hoeft niet ver te zoeken om eiken meubelen te vinden. Door zijn populariteit zijn meubelen van eikenhout gemakkelijk te krijgen voor uw huis in vergelijking met meer exotische of zeldzame houtsoorten. Dat betekent ook dat u uw collectie eiken meubelen in de loop der jaren gemakkelijk kunt uitbreiden, terwijl u nog steeds diezelfde kenmerkende eiken look krijgt.

Zorg ervoor dat u naar de mogelijke nadelen van een bepaalde houtsoort kijkt om er zeker van te zijn dat u ermee kunt leven. Overweeg de volgende nadelen van eiken meubelen:

 • Prijs. Voor sommige mensen zijn de kosten van eiken meubelen een nadeel. Eikenhout kost inderdaad meer dan grenenhout vanwege de langere groeitijd. Een eiken meubel gaat echter oneindig lang mee als u het goed onderhoudt. Als u de kosten spreidt over de tientallen jaren dat u de meubelen gebruikt, is de prijs heel redelijk.
 • Gewicht. Eiken is een zware houtsoort, waardoor het een stevige, kwaliteitsvolle uitstraling heeft. Dat gewicht kan echter een probleem zijn als u de meubelen wilt verplaatsen. Houd rekening met het gewicht als u uw meubels vaak anders rangschikt of als u veel verhuist. Als u veel eiken meubelen hebt, is het de moeite waard om een verhuizer in te huren om het gewicht te tillen. Als u niet van plan bent de meubelen te verplaatsen, is het gewicht geen probleem en kan het een voordeel zijn vanwege de grotere stabiliteit en sterkte van het meubel.