All seasons spinning
Image default
Financieel

Snel geld lenen zonder BKR en papierwerk: de do’s en don’ts

Geld lenen aan familie en vrienden kan een gebaar van goede wil zijn wanneer iemand die je kent financieel krap bij kas zit, maar het kan problematisch zijn als je pogingen om te helpen leiden tot onenigheid of je financiële problemen ondervindt als gevolg daarvan. In een onderzoek van LendingTree uit 2019 zei 24% van de mensen die geld leenden aan iemand die ze kenden, dat ze daar spijt van hadden.

Als je door een vriend of familielid wordt benaderd voor een lening, houd dan deze do’s en don’ts in gedachten. Lees hier alles over snel geld lenen zonder BKR en papierwerk

Leningen van vrienden en familie: wanneer is het zinvol?

Er zijn bepaalde situaties waarin een vriend of familielid u kan benaderen om geld te lenen. Bijvoorbeeld, u kunt om een lening worden gevraagd als zij:

  • Snel geld nodig hebben om een dringende uitgave te dekken

  • Niet voldoende krediethistorie hebben om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening of kredietlijn

  • Niet voldoen aan de inkomensvereisten voor een traditionele lening als gevolg van ziekte of baanverlies

Volgens een onderzoek van AARP uit 2019 heeft 53% van de Amerikaanse huishoudens geen noodfonds, waardoor de kans groter is dat iemand geld moet lenen van vrienden of familie.2 Hoewel u zich onder druk gezet of verplicht kunt voelen om een lening aan te bieden, is het belangrijk om te overwegen of het zinvol is voor u en uw financiële situatie.

Bijvoorbeeld, als het lenen van geld aan iemand uw eigen financiën onder druk zet en het moeilijk maakt om uw rekeningen te betalen, is het waarschijnlijk niet de beste zet. Aan de andere kant, als je een aanzienlijke noodfonds, weinig of geen schulden, en je krijgt een vast salaris, het maken van een lening is misschien niet zo moeilijk te beheren. 

Afgezien van de financiële implicaties is het ook belangrijk om na te denken over hoe groot de kans is dat u het geld terugkrijgt. Als de vriend of het familielid die om een lening vraagt verantwoordelijk is voor het betalen van zijn rekeningen en een eenmalige financiële crisis doormaakt, is het misschien geen probleem om het geld terug te krijgen. Als je daarentegen wordt benaderd door iemand met een geschiedenis van financieel onverantwoordelijk gedrag, neem je mogelijk een groter risico door hem of haar geld te lenen.

Bekijk de do’s

Als je geld leent met de verwachting dat je het terug krijgt, dan is het belangrijk om selectief te zijn over aan wie je een lening aanbiedt. Door leningen te beperken tot vrienden of familieleden die u vertrouwt en die terugbetalen wat ze verschuldigd zijn, kunt u financiële en emotionele problemen later voorkomen. In het onderzoek van Lending Tree meldde bijvoorbeeld bijna een derde van de kredietnemers en -verstrekkers negatieve gevolgen, waaronder wrok en gekwetste gevoelens.

Als je je niet op je gemak voelt om iemand geld te lenen, dan is het OK om dat te zeggen. Je krijgt misschien wat tegenwerking, maar het is belangrijk dat je alleen geld leent als je zeker weet dat de relatie niet zal verzieken.  

 Overweeg om de persoon aan wie je geld leent om een soort onderpand te vragen dat gelijk is aan het geleende bedrag en dat je als onderpand kunt gebruiken totdat de lening is terugbetaald.

Leningen beperken tot wat je je kunt veroorloven

Het verstrekken van een grote lening om iemand te helpen is een slecht idee als het uw eigen financiën onder druk zet. Wanneer u beslist hoeveel u aan iemand wilt lenen, is het een goed idee om het geld te zien als een geschenk. Met andere woorden, hoeveel geld kunt u verliezen zonder dat het u financieel schaadt?

Dat betekent niet dat je ervan uitgaat dat je niet terugbetaald zult worden. In plaats daarvan helpt het u om realistische grenzen te stellen voor het uitlenen van geld aan vrienden en familie, zodat u later niet in de positie komt dat u zelf een lening nodig heeft. 

Het op schrift stellen

Als u vrienden of familie een lening verstrekt, kan een papieren spoor misverstanden voorkomen. Het opstellen van een leencontract dat u en de lener overeenkomen en ondertekenen maakt duidelijk wat uw verantwoordelijkheden zijn, en het geeft u gronden voor rechtsherstel als u hen later moet aanklagen om uw geld terug te krijgen. 

Op zijn minst, moet uw lening contract het volgende bevatten:

  • Uw naam en de naam van de lener

  • De datum waarop de lening werd toegekend

  • Het geleende bedrag

  • De minimale maandelijkse betaling

  • De vervaldatum van de betaling

  • Rentevoet, als u rente aanrekent

  • Gevolgen van het niet nakomen van de lening

Voor grotere bedragen kan het verstandig zijn om een advocaat een contract te laten opstellen. U kunt ook met een belastingadviseur praten als u van plan bent rente te berekenen over de lening. Bekijk de Saldodipje review.

http://MeedoenAanOnderzoek.nl