All seasons spinning
Image default
Financieel

Administratie uitbesteden of zelf doen?

Het is mogelijk dat u uw eigen boekhouding doet, maar het leidt vaak tot een schoenendoos vol bonnen of inconsistent ogende Excel-bestanden. Als dit niet uw belangrijkste prioriteit is, heeft u de mogelijkheid om iemand anders in te huren om de administratie op uw naam bij te houden. Het vereist geen hogere wiskunde, maar laten we hier eerlijk zijn. Boeken bijhouden is vaak geen leuk werkje. Ondernemers die hun administratie uitbesteden doen dit misschien omdat ze het niet zelf kunnen of willen doen, maar ook omdat het runnen van een bedrijf al uitdagend genoeg is.

Facturatie zelf doen via een boekhoudprogramma

Het mooie van online boekhoudprogramma’s is dat u uw facturen en bonnen helemaal zelf kunt beheren. Maar zorg ervoor dat u ze bijhoudt en bewaar ze voor toekomstig gebruik! Hoewel het de boekhouder is die dit alles doet, kan het uitbesteden van de boekhouding een goed idee zijn als u tijd en moeite wilt besparen. Het kan echter meer kosten, dus controleer altijd de kosten en wettelijke regels. Het nadeel is dat het op de lange termijn veel extra mogelijkheden biedt en in ruil daarvoor vaak veel tijd bespaart.

Boekhouding uitbesteden aan een boekhouder

Liever je boekhouding uitbesteden? Dan kunt u een accountant oftewel boekhouden inhuren. Je kunt er meestal vrij snel verschillende online vinden. Het is een goed idee om niet alleen naar de prijs van verschillende aanbiedingen te kijken, maar ook om hun regionale dekking te vergelijken, te achterhalen wie hun referenties zijn of waarin ze gespecialiseerd zijn. Het klinkt alsof hij ofwel adviseert over overnames of een ander soort adviesdiensten geeft. Het is belangrijk om een accountant te vinden die zeer geïnteresseerd is in het adviseren over uw bedrijf in plaats van alleen meer algemeen werk te doen. Iemand die bekent is in de branche kan goede adviezen geven over zaken waar je rekening mee kunt houden.