All seasons spinning
Image default
Dienstverlening

Zijn zonnepanelen op een plat dak duurder?

Hoe zit het met zonnepanelen op een plat dak? Zijn de kosten daar bijvoorbeeld hoger voor dan bij een schuin dak? Veel mensen denken dit omdat de zonnepanelen op een plat dak in een helling moeten staan. Is dat ook zo?

Verschil plat dak en schuin dak

Doorgaans is een schuin dak veel interessanter voor de zonnepanelen. Een zonnepaneel werkt namelijk het best als hij schuin staat. Gelukkig betekent dit niet dat het onmogelijk is om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. Daar wordt gewoon een constructie gemaakt, zodat de panelen in rijen schuin kunnen staan. Heel interessant, voor bijvoorbeeld agrariërs, die vaak een zeer groot plat dak hebben en daar dus erg veel zonne-energie op kunnen wekken.

Montagemateriaal

Voor zonnepanelen op een plat dak is het dus ook belangrijk dat er goed montagemateriaal wordt gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld heel goed met het materiaal van het bedrijf Van der Valk. Het voordeel hiervan is dat het een kliksysteem is en daardoor zeer gemakkelijk te installeren is. Er zijn ook andere merken die goed functioneren en te gebruiken zijn.

Zijn zonnepanelen op een plat dak duurder?

Veel is natuurlijk afhankelijk van het dak. Soms komen er onverwachts extra kosten bij kijken. Zo is het goed mogelijk dat het dak vervangen moet worden, omdat het niet sterk genoeg is. Maar in het algemeen kun je zeggen: zonnepanelen op een plat dak zijn niet per se duurder. Als er al een prijsverschil is, dan is het verwaarloosbaar. De terugverdientijd ligt tegenwoordig ook heel laag. Binnen vijf tot zeven jaar heb je de zonnepanelen terugverdiend.