All seasons spinning
Image default
Huishoudelijk

De verschillen tussen zonwerende, uv-werende en verduisteringsfolie

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten raamfolie op de markt, ieder met hun eigen unieke eigenschappen. Veel gebruikte soorten zijn zonwerende raamfolie, uv-werende raamfolie en verduisteringsfolie. Wat is het verschil tussen deze drie soorten en wanneer gebruik je welke soort? In dit artikel lees je er alles over zodat de raamfolie die je uiteindelijk kiest helemaal aansluit bij jouw wensen en eisen.

Zonwerende raamfolie

Het zit hem natuurlijk al in de naam. Zonwerende raamfolie houdt het zonlicht tegen. Of beter gezegd de warmte van de zon. In tegenstelling tot privacy folie breng je zonwerende raamfolie aan de buitenkant van het raam aan zodat het een extra laag creëert tussen de zonnestralen en de ruit. Daardoor warmt het minder snel op binnen. Deze raamfolie is vaak ook verkrijgbaar als one way vision folie waarbij je maar langs één kant naar binnen kunt kijken.

Uv-werende folie

Deze raamfolie lijkt in zekere zin op zonwerende folie maar houdt in plaats van het zonlicht vooral de uv-straling tegen. Je ziet deze raamfolie vaak terug bij winkelruiten en etalages. Uv-straling kan de spullen in de etalage namelijk aantasten waardoor ze verkleuren en vaal worden. Omdat je niet wilt dat het zicht belemmert wordt, mensen moeten immers nog steeds kunnen zien wat er in de etalage staat, is uv-werende folie meestal doorzichtig.

Verduisteringsfolie

Verduisteringsfolie blokkeert zowel het zonlicht als de bijkomende uv-straling. Dat betekent wel dat deze raamfolie ondoorzichtig is en je dus niet meer door het raam naar binnen kunt kijken. Deze folie is verkrijgbaar in zwart en wit. Je ziet deze folie vaak terug bij opslagruimtes om zo de inboedel te beschermen tegen verkleuren of kromtrekken door de warmte. Ben je op zoek naar een raamfolie die ook zonwerende eigenschappen heeft maar waar je nog wel doorheen kunt kijken én die er netjes uitziet? Probeer dan de Squid textiel raamfolie.