All seasons spinning
Image default
Telefonie

Ga je voor een sim only of juist mobiel abonnement?

Wat is een mobiel abonnement?

Een mobiel abonnement is een sim only waarop je bel/sms minuten en data hebt in combinatie met een toestellening. Omdat je een toestellening aangaat vindt er een check plaats bij de BKR, behalve als de lening van het toestel onder de 250 euro blijft. Bij alle leningen boven de 250 euro vind er ook een inkomsten en lastentoets plaats. Hierbij geef je aan wat je aan inkomen krijgt en je maandelijks ongeveer kwijt bent aan vaste lasten. Je kunt hierbij een maandelijks opzegbaar sim only krijgen waarbij na afloop van de sim only je alleen nog het toestelkrediet betaald. Het voordeel van een mobiel abonnement is dat je tegen een redelijk laag maandtarief een toestel naar keuze uit kunt zoeken. Nadeel is dat je een positieve BKR registratie krijgt bij een toestel van meer dan 250 euro. Het kan dan moeilijker zijn om een lening aan te gaan of een huis te kopen. Je kunt altijd nog kiezen voor een sim only met een los simlockvrij toestel.

 

Sim only abonnement

 

Een sim only is alleen een abonnement op een simkaart zonder toestelkrediet. Je kunt kiezen uit een onbeperkt internet sim only of maandelijks opzegbaar sim only. Als je veel buiten de deur bent en weinig op wifi zit is een onbeperkt internet sim only een goede keuze. Soms kun je bij de aanvraag wel een preventel check krijgen om te kijken of je geen grote betalingsachterstanden bij een mobiele provider in het verleden hebt gehad. In enkele gevallen kan een weigering plaatsvinden tot de preventel registratie is opgeheven en achterstanden zijn ingelopen. Je kunt het beste een sim only kiezen die afgestemd is op jouw belgedrag. Bel je heel veel? Dan zul je veel voordeliger uit zijn met onbeperkt bellen. Indien je weinig belt kun je beter kiezen voor een kleine bundel.

 

Internetbundel naar keuze

 

Veel gekozen is de onbeperkt internet sim only. Bij de meeste providers krijg je standaard een aantal Gb per dag die je onbeperkt met GB aan kunt vullen als de bundel op is. Ook kun je jouw internetbundel prima in het buitenland in Europa gebruiken. Vaak zit hier wel een limiet aan bij een onbeperkte databundel zodat daarvan bijvoorbeeld maximaal 15GB in Europa kan worden gebruikt. Buiten de EU zijn ook bundels te gebruiken die je apart aanschaft. Vaak zijn er bepaalde zones waar landen onder vallen, elke zone heeft zijn bepaalde prijs categorie. Soms kun je alleen maar per MB betalen als je buiten Europa zit. Dit is vaak duur waardoor je beter tijdelijk een lokaal kaartje aan kunt schaffen in het land dat je bezoekt.