All seasons spinning
Image default
Tuin en buitenleven

Alles over waaltjes

Als je in Nederland om je heen kijkt, dan valt je waarschijnlijk wel op dat wij dol zijn op het leggen van tegels; op straat, in de tuin, op de stoep. De waalformaten worden al eeuwenlang in Nederland gebruikt als standaard formaat voor tegels. Het is heel geschikt voor sierbestrating, ze zijn te krijgen in allerlei kleuren en soorten en ze passen overal bij. Het is dus niet voor niks dat zo veel mensen er voor kiezen om waaltjes in hun achtertuin te leggen. Maar waar moet je dan op letten? In dit artikel leggen wij van Bricks and Stones dat uit.

 

Je kan kiezen uit een aantal verschillende soorten waaltjes. Voor een authentieke uitstraling ga je voor oud gebakken klinkers. Dit zijn klinkers die honderden jaren geleden zijn gelegd en onlangs weggehaald zijn. Ze worden dan gesorteerd en opnieuw verkocht. Voor een wat nieuwere look zijn er nieuw gebakken waaltjes. Als ze met de strengpers gemaakt zijn, dan zijn ze heel strak en gelijkmatig. Als ze getrommeld zijn, dan zijn de hoekjes eraf geslagen om ze wat ouder te laten ogen.

 

Je kan ook altijd de kleur van de waaltjes kiezen, deze is erg bepalend voor het beeld van je tuin. Bij betonnen walen wordt de kleur toegevoegd met een kleurstof, maar bij gebakken walen wordt de kleur bepaald door de kleur van het klei of een leehnavasor ander natuurlijk materiaal. Voor een romantische tuin neem je rode waaltjes, voor een nostalgische terras neem je grijze waaltjes en voor een modern uiterlijk neem je zwarte waaltjes.

 

Verder moet je nog letten op de dikte, voor terrassen is de standaard dikte 6 á 7 cm. De breedte en lengte zijn altijd 5 x 20 cm. Als de waaltjes dunner zijn dan 6 cm, dan is de kwaliteit meestal niet zo best.

 

Gelijk zin om een terras aan te leggen met waaltjes? Neem dan eens een kijkje op de webshop van Bricks and Stones.

https://www.bricksandstones.nl/