All seasons spinning
Image default
Energie

Een gids voor het kopen van zonneboilers: de voor- en nadelen van verschillende typen

Zonneboilers kunnen een geweldige optie zijn voor huiseigenaren die hun energieverbruik willen verminderen. Ze zijn goedkoper dan elektrische boilers en hebben een lagere impact op het milieu.

Zonneboilers bestaan al heel lang, maar ze werden niet op grote schaal toegepast omdat ze duur waren en een inefficiënt ontwerp hadden. Met de introductie van nieuwe technologie zijn zonneboilers echter betaalbaarder en efficiënter geworden.

Het eerste dat u moet weten over zonneboilers is dat ze goedkoper zijn dan elektrische boilers. Dit komt omdat de kosten voor het installeren van een zonnestelsel aanzienlijk lager zijn dan de kosten voor het gebruik van een elektrisch verwarmingssysteem voor uw hele huis.

Een andere reden waarom zonneboiler zo populair zijn, is omdat hun milieu-impact lager is dan bij andere soorten verwarming.

Soorten zonneboilers

Zonneboilers zijn apparaten die de energie van de zon omzetten in warmte en deze opslaan in een tank. De tank kan een conventionele of passieve zonneboiler zijn.

De conventionele zonneboiler slaat het verwarmde water op in een opslagtank, die meestal geïsoleerd is. Dit type zonneboiler is doorgaans goedkoper dan andere typen zonneboilers en is efficiënter bij lagere temperaturen buiten.

De tankless zonneboiler maakt geen gebruik van een opslagtank, maar verwarmt het koude kraanwater dat uit de kraan stroomt. Het neemt minder ruimte in beslag dan conventionele zonneboilers, maar moet wel in de buurt van een uitstroomleiding of warmwaterleiding worden geïnstalleerd om dit goed te laten werken.

De passieve zonneboiler heeft geen bewegende delen en gebruikt geen elektriciteit

Hoe ze werken

Zonneboilers zijn ontworpen om zonne-energie op te vangen, op te slaan en om te zetten in warmte. Het proces van het omzetten van zonne-energie in warmte wordt “thermische energieopslag” genoemd.

Het meest voorkomende type zonneboiler is een vlakke plaatcollector. Een vlakke plaatcollector bestaat uit een donker oppervlak, meestal aluminium, dat de zonnestralen absorbeert en snel opwarmt. De verwarmde vloeistof in de tank gaat vervolgens door een geïsoleerde pijp of spoel om een constante temperatuur te handhaven.

https://www.zizon.nl/