All seasons spinning
Image default
Zakelijke dienstverlening

Presentatie tips

Presenteren voor een groep mensen. Vind jij het leuk? Waarschijnlijk niet, anders was je deze blog niet aan het lezen 😊 Veel mensen in Nederland hebben last van een angststoornis of bijvoorbeeld simpelweg podiumangst. Presenteren is dan geen lolletje en mensen hebben al last van spanning als ze aan het ‘podium’ denken. Als ongetrainde presentator zijn er veel dingen waarmee je de fout in kan schieten. In deze blog geven we een aantal tips waar je rekening mee kan houden zodat je een knallende presentatie geeft (op de goede manier)!

  1. Begin met humor of een goede quote. Wist je dat mensen in de eerste zeven seconde van een presentatie bepalen of ze gaan luisteren of niet? Dit gebeurt in het onderbewustzijn maar het is wel énorm belangrijk dat het gebeurt. Het is aangetoond dat wanneer je begint met een leuke grap, een leuk feitje of een goede quote, je de luisteraar veel langer vasthoudt. En gebruik je gedurende je presentatie nóg meer humor of leuke feitjes? Dan komt het helemaal goed met het resultaat.
  2. Zorg dat je goed staat. Houding maakt de persoon. Sta jij ongemakkelijk te presenteren dan zal je publiek dit voelen en ook minder interesse hebben in wat je te vertellen hebt. Sta jij zelfverzekerd? Dan komt de boodschap een stuk beter over. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan maar twee goede tips zijn:
    1. Oefen je presentatie. Héél veel oefenen. Hoe beter jij je presentatie kent, hoe zelfverzekerder je op het podium staat te presenteren. Als je je tekst even kwijt bent is dat geen probleem want je herinnering zorgt ervoor dat de presentatie weer vlekkeloos verder gaat.
    2. Houd een pen of een laserpointer vast. Als je iets in je handen hebt sta je automatisch veel natuurlijker dan wanneer je niets in je handen hebt en dan maar je handen in je broekzakken stopt. Denk natuurlijk wel goed over wàt je in je handen hebt (een hamer zou bijvoorbeeld wat raar zijn haha 😉).
  3. Betrek je publiek bij de presentatie. Door regelmatig vragen te stellen houden mensen de focus ook langer vast.
  4. Zorg dat je PowerPoint presentatie er verzorgd uitziet. Maak een interactieve bedrijfspresentatie die de aandacht trekt. Ben je hier zelf niet zo goed in? Laat dan een PowerPoint bureau dit werk voor je doen door een op maat gemaakte presentatie voor je te maken.

bedrijfspresentatie powerpoint