All seasons spinning
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is outplacement eigenlijk?

Outplacement is een vorm van begeleiding die een medewerker krijgt bij ontslag. Middels outplacement wordt de medewerker geholpen aan een nieuwe baan. Meestal wordt outplacement aangeboden en betaald door de werkgever en uitgevoerd door een gespecialiseerd outplacementbureau. Soms wordt outplacement gefinancierd uit de transitievergoeding die de medewerker meekrijgt bij zijn ontslag.

Indien je arbeidsovereenkomst wordt opgezegd heb je meestal recht op een transitievergoeding. Dit is een soort ontslagvergoeding die de werknemer kan gebruiken om hulp in te kopen voor het zoeken naar een nieuwe baan om of zijn waarde op de arbeidsmarkt te vergroten. Bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding. Indien de werknemer kiest voor outplacement wordt deze door intensieve begeleiding zo snel mogelijk geholpen aan een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever. De hulp kan bestaan uit psychologische begeleiding (verwerking van het ontslag, zelfonderzoek, etc.), hulp bij het solliciteren, het maken van een goed cv, corrigeren van sollicitatiebrieven en je presentatie op internet, ook wel ‘branding’ genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goed LinkedIn profiel.  Kortom, het outplacementbureau vangt je op en begeleidt je bij de zoektocht naar een nieuwe functie. Sommige outplacementbureaus zoeken zelf actief mee naar een nieuwe baan. Dat doen ze veelal in hun netwerk of met behulp van gespecialiseerde software zoals Carrièresite of Jobport.

Een bekend outplacementbureau is Outplacementbureau Werkcontact in Den Haag

Wat zijn de kosten van outplacement?

Outplacement kent vele vormen. Zo zijn er verkorte trajecten mogelijk van drie maanden of langere trajecten van 9 maanden indien dit nodig is. Gemiddeld kost een outplacementtraject echter drie tot vijfduizend Euro, afhankelijk van de intensiteit en duur dus.

Waar vind ik een goed outplacementbureau?

De bekendste outplacementbureaus zijn vaak gevestigd in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Eén van de bekendste outplacementbureaus die ook actieve jobhunting inzetten is Outplacementbureau Werkcontact in Den Haag.  Het bureau is al sinds 2003 actief en biedt outplacement aan waarbij ook daadwerkelijk gezocht wordt naar nieuwe functies voor de ontslagen werknemer.

https://www.outplacementverzekering.nl