All seasons spinning
Image default
Vervoer en transport

Een taxichauffeur worden

Zit je nog te twijfelen of weet je niet zo goed wat je allemaal moet doen om een taxichauffeur te worden? Dan lees je hier in vijf stappen wat jou te doen staat. 

Stap 1

Het belangrijkste om van te voren goed over  na te denken, is of het de juiste keuze voor je is. Zodra je de stap zeker wilt maken, moet je voor jezelf nog nagaan of je een zzp’er wilt worden of net zoals de meesten toch in loondienst wil gaan. Het kan zijn dat je misschien al een andere baan hebt en dit vooral als hobby wilt doen. Andere willen hier wel hun full-time job van maken. Het ligt er maar net aan wat jij wilt. Als je een taxichauffeur wilt worden en ondernemer tegelijk, gelden wat meer regels dan als je alleen taxichauffeur wilt worden. 

Stap 2

Om als taxichauffeur te kunnen werken moet je wel beschikken over een chauffeursdiploma taxi dat wordt afgegeven door het CBR. Je krijgt dit diploma als je geslaagd bent voor een theorie examen en een praktijk examen. Het lijkt dus heel erg op het behalen van je autorijbewijs. Je kunt kiezen uit een compleet examen of een soort gedeeltelijk examen (voor het praktijk gedeelte). Die keuze is voor iedereen anders. 

Stap 3

Zodra je het chauffeursdiploma taxi heb behaald, is het tijd voor het aanvragen van een VOG (verklaring omtrent gedrag). Een VOG is simpel gezegd dus een verklaring waaruit blijkt dat gedrag in het verleden geen enkel soort bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving en in dit geval het rijden van een taxi. Een VOG is vijf jaar geldig en ieder vijf jaar moet je hem dus opnieuw aanvragen. Dit kan digitaal, via de gemeente of via Justis. 

Stap 4

Daarna volgt de medische keuring. De arts vult na de keuring een geneeskundige verklaring in, waarmee hij of zij aangeeft dat je geen lichamelijke of geestelijke afwijkingen hebt die je kunnen belemmeren in het taxivervoer. En dat je over genoeg zicht en gehoor beschikt. De medische keuring moet elke 5 jaar herhaald worden net als de VOG. Maar het kan ook zijn dat je medische keuring maar 2 jaar geldig is i.v.m. een bijvoorbeeld een afwijking. Zodra dat het geval is, moet je je elke 2 jaar laten keuren. 

Stap 5

Ten slotte moet je de chauffeurskaart gaan aanvragen bij Kiwa Register. Je hebt dat nodig om daadwerkelijk aan de slag te gaan als taxichauffeur. In de chauffeurskaart zit een chip waarmee gegevens geregistreerd kunnen worden. En ook dit moet het de vijf jaar vernieuwd worden. 

Nu weet je precies wat je moet doen om aan het werk te kunnen gaan als taxichauffeur. Zorg dat je alle stappen goed volgt en dan kan jij zo snel mogelijk beginnen. Bekijk de website van Taxi Tims!