All seasons spinning
Image default
Auto’s en Motoren

Wat moet je echt weten over de camperverzekering?

De camper vormt vandaag de dag een zeer populaire manier om te reizen. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld geweldig dat ze hiermee overal kunnen gaan en staan waar ze willen. Dat geldt uiteraard niet alleen voor in het eigen land, maar ook voor in het buitenland. Ongeacht waar je precies je camper voor gebruikt, je dient er natuurlijk rekening mee te houden dat er een behoorlijk stevig prijskaartje aan verbonden is. Dat geldt niet in het minst voor de situatie waarin je de camper nieuw hebt aangekocht. Het afsluiten van een camperverzekering is dan ook geen overbodige luxe. Wat je nu precies allemaal over deze verzekering moet weten ontdek je hieronder op deze pagina.

Wat is een camperverzekering precies?

De camperverzekering is een verzekering die specifiek in het leven werd geroepen voor het verzekeren van een zogenaamde camper. Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze op een bepaald moment in hun leven kiezen voor het aanschaffen van een camper. Dat zorgt er namelijk voor dat ze overal zonder probleem heen kunnen gaan zonder dat ze ter plaatse een accommodatie moeten huren. Voor de camper geldt dat er zowel kleine uitstappen mee gemaakt kunnen worden in eigen land als verre reizen. Op het moment dat je een dergelijke camper aankoopt zal je tot de conclusie komen dat je er goed aan doet om een zogenaamde camperverzekering ook af te sluiten.

Een camperverzekering is eigenlijk een verzekering die is opgebouwd uit twee verschillende onderdelen. In eerste instantie hebben we het gedeelte dat eigenlijk één op één hetzelfde is als de gewone autoverzekering. Dit betekent dat je een keuze moet maken uit de WA-verzekering, de WA+ beperkt cascoverzekering en de WA+ volledige cascoverzekering of allrisk. Voor een camper geldt uiteraard dat ze in Nederland altijd wettelijk verplicht minstens WA moet zijn verzekerd. De verzekeringsplicht die geldt voor gewone personenauto’s geldt dus ook voor campers.

Waarom is je camper verzekeren altijd een goed idee?

Er zijn een aantal verschillende goede redenen aan te halen waarom het in de praktijk een aanrader kan zijn om ervoor te kiezen om een camperverzekering af te sluiten. In eerste instantie is een camper verzekeren in Nederland evenals in het merendeel van de andere Europese landen wettelijk verplicht. Dat betekent dat je altijd minstens over een WA-verzekering moet beschikken voor jouw camper. Voor deze verzekering geldt dat ze er bekend om staat enkel en alleen de schade in te dekken die je met jouw camper aanricht ten opzichte van derden. Dat is op zich dus voldoende om aan de wettelijke verplichting te voldoen, maar het spreekt voor zich dat deze dekking vrij beperkt is.

Een uitgebreidere camperverzekering afsluiten zoals bijvoorbeeld een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering is interessant omdat je enkel en alleen op die manier ook de waarde van jouw camper kan verzekeren. Het kopen van een camper gaat in de praktijk gepaard met een meer dan aanzienlijke investering waardoor je het niet zal willen meemaken dat deze van de ene dag op de andere in rook opgaat. Wil je dus met andere woorden jouw investering op de meest optimale wijze kunnen beschermen? Dan is het afsluiten van een camperverzekering die de schade dekt aan de eigen camper ook altijd meer dan het overwegen waard.

Met welke andere dekkingen dien je nog rekening te houden?

Buiten de standaard dekkingen voor de camperverzekering die je ook aantreft bij een autoverzekering is het zo dat er ook nog verschillende andere dekkingen zijn waar je rekening mee zal willen houden. Voor deze dekkingen gelden altijd bepaalde voorwaarden. Enkele voorbeelden hiervan hebben we hieronder voor jou op een rijtje gezet:

  1. Is er sprake van een dekking binnen of ook buiten Europa?
  2. Hoeveel dagen kan je achtereenvolgens in het buitenland verblijven?
  3. Hoeveel kilometer mag er op jaarbasis met de camper worden afgelegd?
  4. Van welk eigen risico is er sprake bij schade?
  5. Hoe wordt de waarde bij totaal verlies uitgekeerd?
  6. Hoe is de hulpverlening geregeld in binnen- en buitenland?

Het afsluiten van een camperverzekering is duidelijk heel wat meer dan louter en alleen een keuze maken tussen de verschillende “traditionele” autoverzekeringen. Naast deze keuze dien je namelijk ook één of meerdere dekkingen aan je polis toe te voegen die het gebruik van de camper op een efficiëntere en vooral ook uitgebreidere manier mogelijk maakt. In ieder geval, je even grondig verdiepen in alle mogelijke dekkingen van deze verzekering is altijd een zeer goed idee.

Wat is de schadeverzekering voor inzittenden?

Naast de echte camperverzekering kan het in de praktijk ook interessant zijn om een zogenaamde schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Voor deze verzekering geldt dat ze zeker niet verplicht is. Toch moet het gezegd dat er in de praktijk niet zelden voor wordt gekozen om ze toch af te sluiten. Voor deze verzekering geldt namelijk dat ze zorgt voor het verzekeren van de schade aan de bestuurder evenals aan andere inzittenden. Er kan hierbij niet alleen worden gedacht aan medische kosten, maar ook aan bijvoorbeeld schade die ontstaat aan de bagage evenals aan de kleding. Ondanks het feit dat deze extra polis uiteraard gepaard gaat met de nodige extra kosten moet het gezegd dat deze in de praktijk doorgaans verbleken bij de schade die inzittenden kunnen lijden.

Besparen op je camperverzekering door het uitvoeren van een vergelijking

Wil je graag een camperverzekering kunnen afsluiten tegen de meest voordelige premie? In dat geval is het steevast interessant om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende camperverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze gewoon de verzekering voor hun camper afsluiten bij hun vaste verzekeraar. Dat heeft als gevolg dat ze zich niet bewust zijn van de mogelijkheden en aldus ook van de kosten van de verschillende verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Door het uitvoeren van een vergelijking wordt ervoor gezorgd dat je de meest voordelige optie in een mum van tijd kan vinden. In ieder geval, wil je dus ook graag zo voordelig mogelijk een verzekering voor je camper afsluiten? Dan is een camperverzekering vergelijking zeker interessant!