All seasons spinning
Image default
Auto’s en Motoren

De basisprincipes van chiptuning

Chiptuning is eenvoudigweg het aanpassen of wijzigen van een wisbare PROM-geheugenchip (Programmable Read Only) in de digitale besturingseenheid van uw voertuig of andere machine om betere prestaties te bereiken, of het nu gaat om een lager brandstofverbruik, schonere uitlaatgassen of zelfs een hoger vermogen. Het wordt gedaan door de niet-vluchtige componenten van de PROM-chips te verwijderen en ze te vervangen door degenen die vluchtig zijn. De vluchtige delen worden vervolgens in een thermische oven geplaatst, opgewarmd en laten verdampen tot hun vloeibare toestand. De nieuwe vluchtige PROM-chips zijn gemaakt met een speciale laserprinter met laag vermogen om de vereiste code af te drukken, waardoor de staat van de chip verandert. Chiptuners zijn buitengewoon effectief, maar veel mensen vragen “is chiptuning slecht voor uw auto?”

 

Chiptuning is een uiterst veilig proces dat de prestaties van elke motor aanzienlijk kan verbeteren. Veel tuners gebruiken een met chip gefuseerd ontstekingssysteem om het vermogen van een motor te vergroten zonder extra mechanische aanpassingen aan de motor zelf te maken. De sleutel is om de timing van de motor constant te houden, en om dit te doen moet je ook de timing van de elektronische regeleenheden constant houden. Door de timing van de elektronische regeleenheden te veranderen, kan een motor ruw of slecht presteren, waardoor de efficiëntie, het vermogen en de algehele snelheid afnemen.

 

Is chiptuning slecht voor uw auto? Hoewel er af en toe misbruik van de chips kan zijn, zullen de meeste engine tuning-experts benadrukken dat het nooit wordt aanbevolen om chips te vervangen of te repareren met een alternatieve chip, tenzij dit wel het geval is om een enkel motorprobleem op te lossen. De meeste chiptuners verdienen hun brood door extra pk’s toe te voegen zonder de bestaande motor te veranderen. Daarom is het zeer onwaarschijnlijk dat een chip ooit zal moeten worden vervangen. De enige mogelijke verandering is wanneer de eigenaar het vermogen van een motor wil verhogen zonder de bestaande software te wijzigen.

 

Is chiptuning slecht voor uw voertuig? Het is volkomen veilig om extra pk’s toe te voegen zonder de bestaande software te wijzigen. Sommige mensen, die zeer goed geïnformeerd zijn, wijzen hun engines echter opnieuw toe of brengen ze in kaart. Het opnieuw toewijzen van de ECU van een auto om de prestaties van het voertuig op elk moment te veranderen, is illegaal en kan, indien ontdekt, leiden tot onmiddellijke actie tegen de voertuigeigenaar. Dit is een van de redenen waarom Chip Tuning een legale methode blijft om een voertuig aan te passen. Als iemand besluit om de motor opnieuw toe te wijzen zonder licentie, kan dit ernstige juridische gevolgen hebben.

 

Zal mijn auto stoppen met rijden als ik een remap? De meeste betrouwbare autotuners zullen u vertellen dat ze niet kunnen garanderen dat een bepaalde procedure voor het opnieuw toewijzen van uw auto zal stoppen. Remapping is slechts een tijdelijke maatregel die wordt gebruikt om de prestaties van uw auto te verbeteren door een andere methode van intern motormanagement toe te voegen. Over het algemeen is geen enkele methode van motormanagement 100 procent effectief, maar sommige methoden hebben een hoger slagingspercentage dan andere. Als u een vraag heeft of uw nieuwe chiptuning ervoor zorgt dat uw auto al dan niet volledig tot stilstand komt, vraag dan de professionele tuner om gedetailleerde informatie.

 

Hoe weet u of u hulp nodig heeft? Chip-tuners zijn experts, dus het is gemakkelijk te zeggen of uw problemen verband houden met chiptuning of niet. Als u problemen ondervindt om de auto een boost te geven, kan het een goed idee zijn om contact op te nemen met een professional om er zeker van te zijn dat het niet iets ernstigers is. Brandstofefficiëntie is belangrijk, maar u wilt uw leven niet in gevaar brengen alleen maar omdat u de prestaties van uw motor wilt verbeteren.


Chiptuning & Ecotuning | Chip Performance 

Klik hier voor meer informatie https://www.chipperformance.nl/