All seasons spinning
Image default
Onderwijs

Een ontdekkingstocht door de wereld van de kunst en cultuur

CKV is een ontdekkingtocht

Het leukste én het lastigste bij het opstellen van het lesprogramma voor Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV), is misschien wel ervoor zorgen dat het aanbod zo breed en divers mogelijk is. Eén van de speerpunten van CKV is natuurlijk dat leerlingen kennismaken met alles wat er te ontdekken valt op het gebied van kunst en cultuur. Dit betekent dat verschillende kunstvormen de revue moeten passeren en dat je daarbij ook op verkenning gaat buiten de gebaande paden. Dit betekent ook dat je aandacht wilt geven aan uitingen van cultuur uit verschillende landen en tradities. Zo wakker je de nieuwsgierigheid van leerlingen aan en dat is ontzettend waardevol: uiteindelijk kun je je leerlingen natuurlijk onmogelijk álles meegeven en laten ervaren. Maar door nieuwsgierigheid te stimuleren en te voeden, vergroot je de kans dat leerlingen na het afronden van het vak hun ontdekkingstocht zelf voortzetten.

Breed denken over wat kunst is

Belangrijk is om hierbij ook breed te kijken naar het concept ‘kunst’. Natuurlijk moet er nog steeds ruime aandacht zijn voor traditionele kunstvormen als dans, theater en beeldende kunst. Maar het is ook belangrijk om met de tijd mee te bewegen en aandacht te maken voor de leefwereld van kinderen. Hoe verhouden digitale media zich bijvoorbeeld tot kunst en cultuur en kun je kunst ook programmeren? Het snijvlak van kunst en techniek is ontzettend actueel en leuk om met leerlingen te bespreken: waar denken zij zelf dat de grenzen van de kunst eindigen?

Schakel hulptroepen in waar nodig

Natuurlijk heb je als docent niet alle expertise zelf in huis. Daarom is het leuk én leerzaam om soms professionals van buiten school in te schakelen. Kunstenaars die zelf met twee benen in de praktijk staan en daarnaast ervaring hebben in het geven van onderwijs. Door het organiseren van workshops op school verbreed én verdiep je het lesaanbod. En daarmee de ervaringen die leerlingen sparen tijdens hun jarenlange ontdekkingstocht door de wereld van de kunst en cultuur.

https://www.grotebroer.nl