All seasons spinning
Image default
Vakantie

Hakbijl onderhouden in de wildernis

Ray Mears is een survival (Bushcraft) expert en weet daardoor veel technieken die in de wildernis gebruikt kunnen worden. Hij is bekend geworden door zijn programma’s op BBC, zoals Wild Britain With Ray Mears en Ray Mears’ Extreme Survival, wat ook op Discovery Channel te zien was. Mears laat zien hoe je met japanse slijpstenen een hakbijl kunt slijpen.

Je Bijl Slijpen

Hij gebruikt drie verschillende grofheden om de rand extra goed scherp te maken. Zo zal de bijl niet alleen sneller en gemakkelijker kappen, maar zal het ook extra lang scherp blijven.

Tijdens het slijpen kan je het beste roterende slijpbewegingen maken. Dit helpt om een iets holler lemmet te creëren op de rand van de hakbijl. Een holle rand is beter geschikt voor het kappen.

Ray laat zien hoe je met een goede techniek en de juiste Japanse slijpstenen weer een vlijmscherpe rand krijgt. Hoe vaker je de hakbijl slijpt, des te korter je hoeft te slijpen.

Onderhoud je Bijl

Je zult ook goed voor je hakbijl moeten zorgen. Zo zegt Ray, dat je lijnzaad olie moet gebruiken om het hout van de bijl goed te verzorgen. Vervolgens gebruikt Mears pistoololie om de kop van de bijl in te vetten, dit laat hij intrekken, zodat het ijzer goed bestand is tegen corrosie.

Kijk wel uit met het gebruik van lijnzaad olie. Het is namelijk bekend dat lijnzaad olie zo maar kan ontvlammen. Dus als je klaar bent, zorg er dan goed voor dat je dit schoonmaakt of verbrand op het kampvuur.

Het is ook erg belangrijk dat je de hakbijl meeneemt in een hoes, zodat het niet in contact komt met hardere materialen. Zo heb je nog langer plezier van de scherpe rand en zal je meer tijd over houden voor het slijpen van ander gereedschap.

 

https://www.raymears.com