All seasons spinning
Image default
Sport

Welke kenmerken heeft een goede coach in de sport

Het coachen en trainen van mensen is een vak apart en kan een zeer moeilijke taak zijn. Elke coach heeft zo zijn of haar eigen kwaliteiten, maar er zijn ook eigenschappen die je moet hebben om iemand te kunnen coachen. Het coachen kan in verschillende takken voorkomen. Je kan denken aan een leefstijlcoach, een sportcoach of een loopbaancoach. Al deze coaches hebben andere competenties nodig, maar er zijn ook veel competenties die overeen komen. Deze competenties worden verder in deze blog behandeld.

Vertrouwen creëren

Misschien wel het belangrijkste wat een coach moet doen. Om echt door te kunnen dringen en stappen vooruit te kunnen zetten heb je het vertrouwen nodig van je client. Met vertrouwen wordt bedoeld dat een client zich veilig voelt bij jou en zich daarbij ook open stelt tegenover jou. Het is daarbij belangrijk dat je goed weet wie er binnen komst en wat de desbetreffende persoon wilt. Goed inlezen en vertrouwen creëren is essentieel voor het coaching proces. Het vertrouwen zorgt er namelijk ook voor dat je de persoon ook kan motiveren.

Wees objectief

Een goede coach is objectief en neutraal richting de client. Iedereen kan altijd makkelijk oordelen over het gedrag van bepaalde mensen. Als coach is het de bedoeling dat je niet oordeelt maar helpt en je neutraal opstelt. Iedereen heeft wel problemen of eigenaardigheden waar jij je misschien niet prettig bij voelt, maar als coach moet je dat loslaten en objectief reageren. Kan jij dat? Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd.

Aandacht

Genoeg aandacht voor de persoon hebben is ook belangrijk. Een client wil je aandacht hebben als dat nodig is en het kan voorkomen dat de persoon zich niet meer serieus voelt genomen als je de aandacht niet levert. Aandacht kan zijn in het begeleiden met sporten, maar ook in het luisteren naar de klant. In gesprek blijven met de client is erg belangrijk. Het is daarbij ook belangrijk dat je de juiste vragen stelt. Als je niet goed weet als coach wat er omgaat in het leven van de client kan je misschien ook niet goed helpen. De juiste vragen stellen op het juiste moment is een van de moeilijkste dingen om te doen, en dat onderscheid goede coaches met normale coaches.

Opleiding

Een goede coach heeft ook een papiertje en laat zien dat hij of zij serieus en goed in zijn of haar werk is. Een client komt langs bij jou omdat je goed bent in je werk. Een opleiding in het vak laat zien dat je dit goed kan. Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen als coach. Zo kan je bijvoorbeeld health coach worden. Hier leer je alles over het motiveren en luisteren naar cliënten en je leert alles over gedragsveranderingen en leefstijl.

Blijf je door ontwikkelen

Naast de standaard opleidingen in coaching is het ook belangrijk om je door te ontwikkelen. Zo moet je kritisch naar je zelf kijken en kijken waar je nog niet zo goed in bent als coach. Door aan deze punten te werken word je automatisch beter in je baan.

Related posts

Aquadiscs

Keuring voor een triatlon

Fysieke sportbekers koppelen aan digitale (sport)omgevingen